Nova EN16247-1 Auditories Energètiques

0

Posted on : 12-11-2012 | By : Xavier

L’auditoria energètica:

el primer pas cap a una bona gestió de l’energia en l’empresa

BSI ha publicat una nova norma europea per ajudar a les organitzacions a planificar i dur a terme auditories energètiques eficaces, com a primer pas cap a una millor gestió de l’energia: EN 16247-1 – Auditories Energètiques-.

Tant empreses com a consumidors continuen havent de fer front als cada vegada més elevats preus de l’energia i l’auditoria energètica es presenta, en aquest context, com una eina molt útil per facilitar a les organitzacions la identificació i el control de les ineficiències del seu sistema energètic, amb l’objectiu de reduir el consum, els seus costos i complir amb les obligacions mediambientals.

EN 16247-1 – Auditories Energètiques- és una norma que ha estat desenvolupada amb la col·laboració d’importants experts del sector a Regne Unit, procedents d’organismes com ESTA, el Energy Institute, el Institute of Chemical Engineers and Energy Services i la Technology Association.

Va ser creada en resposta a la Directiva de 2006 de la Unió Europea sobre l’Eficiència de l’Ús de l’Energia i els Serveis Energètics, una mesura proposada ja per ser substituida en 2014 per la Directiva d’Eficiència Energètica de la Comissió Europea, que ordena als països membres crear auditories energètiques periòdiques en les grans organitzacions.

EN 16247-1 defineix els atributs d’una auditoria energètica de qualitat, orientant els objectius de l’organització per assegurar la claredat i la transparència. La norma és aplicable a organitzacions comercials, industrials, privades o públiques, i complementa el reconeixement internacional de la Norma ISO 50001:2011 de Sistemes de Gestió de l’Energia, que identifica la necessitat d’auditories energètiques clares i transparents.

A més, aquesta norma és apropiada per a tot tipus d’organitzacions, independentment del seu sector o grandària, i pot ser un instrument clau de gestió per a gestors d’energia, sostenibilitat i medi ambient, auditors, consultors i directius interessats a orientar el seu negoci cap a l’eficiència energètica amb dos clars objectius, tant el comercial com l’ambiental.

“Una auditoria energètica eficaç és el primer pas cap a una millor gestió de l’energia i proporciona potents mitjans per fer front a les necessitats energètiques dins d’una organització. La clara identificació i posterior selecció de les ineficiències proporciona un full de ruta transparent, des de la qual l’organització pot abordar i reduir el consum de l’energia i complir millor amb les seves obligacions energètiques”, afirma Shirley Bailey-Wood, directora de Publicacions de BSI.

Per la seva banda, Martin Fry, president d’ESTA, professor de la City University de Londres i coordinador del grup de treball europeu que va crear la norma EN 16247-1, assegura que “comprendre com s’usa l’energia i millorar l’eficiència d’aquest ús són la clau del programa de gestió de l’energia d’una organització. L’auditoria energètica és l’eix de l’enteniment i posterior enfocament per a les mesures de millora. Durant molts anys, hi ha hagut una sèrie d’interpretacions sobre aquest procés i, en aquest sentit, la nova norma ha estat ben rebuda a nivell internacional perquè ha estat dissenyada per garantir un enfocament coherent i fiable, de manera que les pràctiques que proporciona puguin ser implementades amb total confiança”, afirma el professor.

Font: BSi Group www.bsigroup.es

Write a comment