Penalitzacions en funció del Consum

0

Posted on : 18-12-2012 | By : Xavier

El nou peatge progressiu inclòs en la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) d’electricitat que aplicarà a partir de gener el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per als consumidors domèstics tindrà cinc trams de consum i unes diferències de preus entre el primer i l’últim del 700%.

La penalització prevista en el nou mecanisme de peatges progressius en la tarifa elèctrica solament s’aplicarà quan se superi en un 10% el consum mitjà de cada llar, segons van informar fonts del Ministeri d’Indústria.

El sistema proposat per Indústria, encara en revisió, fixa unes mitjanes de consum per graons de potència contractada “amb la finalitat d’obtenir unes mitjanes concordes als patrons de consum de les llars i no penalitzar a aquells subministraments que han optat per sistemes de climatització basats en energia elèctrica”.

A aquesta mitjana de cada tram se li sumarà un 10% i aquest serà el punt de consum a partir del com es començarà a aplicar una penalització, segons Indústria.

En concret, una vegada superat aquest consum, s’aplicarà un peatge cada vegada més elevat. Els augments s’aplicaran en trams: depenent del que se superi el punt d’inici de penalització, s’aplicarà un peatge més car. En la proposta enviada a la CNE els trams d’augments dels peatges van del 2% al 16% pel que fa al peatge normal quan el consum superi la mitjana en una banda que va del 10% a més d’un 110%.

Una vegada superat el punt de penalització, l’alça de peatges s’aplica a tot el consum de la factura, però els consumidors que no superin el límit (consum mitjà de la seva potència contractada + 10%) no veuran incrementada la seva factura.

Sobre l’efecte que tindrà aquesta penalització en la factura, fonts d’Indústria han detallat que l’impacte dependrà del que s’excedeixi en el consum. Segons els trams de recàrrec plantejats, suposant que els peatges (part regulada de la factura) suposen al voltant un 50% de la mateixa, la factura elèctrica podria incrementar-se entre el 1% i el 8%.

En aquest últim cas (+8%), Indústria recorda que aquesta pujada s’aplicaria a un consum que superés en més d’un 110% la mitjana de consum de la seva potència contractada.

La mesura afecta als consumidors de baixa tensió amb una potència contractada major de 3 kW i menor de 10 kW, que no estiguin acollits al bo social.

Aquest nou sistema s’ha inclòs en la proposta d’ordre de peatges de gener de 2013 que està estudiant la CNE. El regulador emetrà el seu informe i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, després d’estudiar-ho, aprovarà el sistema definitiu, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2013.

Exemples:

A partir d’aquest llindar i fins als 10 kW, hi haurà set perfils de consumidor, cadascun d’ells amb cinc trams en funció del consum. El primer va de 3 a 4 kW, el segon de 4 a 5 kW, i així successivament, fins als 10 kW.

En el cas d’entre 3 i 4 kW, el consumidor pagarà 0,00138 euros per quilowatt hora (kWh) quan consuma entre 190 i 224 kWh, així com 0,00276 euros per al tram entre 225 i 259 kWh, 0,00483 euros per al comprès entre 260 i 293 kWh, 0,00759 euros per al comprès entre 294 i 328 kWh i 0,01104 per a consums entre 329 i 363 kWh.

El preu del quilowatt hora és el mateix en els següents perfils de consum, si bé les forquetes són superiors. Com a exemple, el consumidor mitjà espanyol, que té entre 4 i 5 kW contractats, entrarà en el model de trams després de consumir 247 kWh, i superarà el primer graó als 292 kWh, el segon als 337 kWh, el tercer als 382 kWh i la cambra als 427 kWh.

En la memòria que acompanya a l’ordre ministerial s’indica que l’objectiu dels nous peatges progressius és “establir mesures que incentivin el consum responsable d’energia a través de la introducció d’una progressivitat en els preus dels peatges d’accés”.

Pujada encoberta?

Facua-Consumidors en Acció considera aquest nou peatge progressiu una “pujada encoberta” que danyarà als més desfavorits, ja que els domicilis amb més persones sofriran penalitzacions per molt responsable que sigui el seu consum.

“El que prepara el Govern no són penalitzacions per excés de consum, sinó que prepara una pujada de tarifes encoberta”, va assegurar el portaveu de l’associació, Rubén Sánchez.

Les elèctriques “desconeixen el nombre de consumidors en cada habitatge” i no tenen forma, “tal com funciona” el model, “de saber quan un consumidor està fent un consum excessiu”, va indicar.

Facua considera que “com més persones hi hagi en un habitatge, més car pagaran la tarifa” de forma unitària, la qual cosa perjudicarà a molts domicilis amb famílies nombroses o reagrupades on “no hi ha un excés de consum, sinó una necessitat”.

“Penalitzarà a famílies que puguin estar travessant problemes econòmics”, al mateix temps que suposa “un nou regal d’Indústria a les elèctriques”, va assenyalar Sánchez. “A més, les persones amb temperatures més extremes pagaran l’electricitat més cara”, va indicar, en al·lusió a les regions en les quals és necessari disposar de calefacció a l’hivern o d’aire condicionat a l’estiu.

Facua considera que el nou peatge progressiu no deixa de ser una “pujada de tarifes disfressada en una mesura justa per fomentar el consum racional” i insisteix que “el consum racional no es fomenta regalant diners a les elèctriques, sinó amb informació, educació i amb campanyes”.

Fonts: El Mundo, EuropaPress

Write a comment