S’inicia la Desaparició de la TUR

0

Posted on : 17-12-2012 | By : Xavier

A la tarifa d’últim recurs solament tindran dret els consumidors amb menys de 5 kW de potència contractada, segons la reforma que prepara el Govern. La mesura afectarà a set milions d’usuaris, que solament disposaran de mig any per contractar la llum al mercat lliure.

Mercat Electric TUREl Govern té intenció d’eliminar total o parcialment la tarifa d’últim recurs (TUR), a la qual tenen dret els consumidors amb una potència contractada igual o inferior a 10 kW.

Descartada la desaparició total de la TUR i després de barrejar dues opcions (treure als consumidors amb més de 5 kW o amb més de 3 kW de potència), Indústria ha optat per la primera opció i més conservadora.

Posant el límit en 5 kW es quedarien sense TUR uns set milions d’usuaris, però si es baixa fins als 3 kW, es veurien afectats més de 22 milions.

Convé, no obstant això, matisar que, malgrat que, segons les dades de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), 26,6 milions tenen dret a la TUR, més de 6,5 milions ja contracten la seva energia amb alguna de les comercialitzadores que funcionen al mercat lliure, que ofereixen els seus preus al marge de la tarifa i gairebé sempre per sobre de la mateixa.

D’aquests clients lliures que encara tenen dret a la TUR, però que han optat per no acollir-se a ella, una mica menys de dos milions es quedarien com estan (es podria dir que s’havien passat al mercat lliure abans de ser llançats al mateix). Quant a la resta, seguirien tenint el dret a la TUR, ho exerceixin o no.

Una vegada decidit el límit dels 5 kW, queda per veure la data de l’entrada en vigor de la nova norma i el període transitori perquè els consumidors puguin fer els seus traspassos. Respecte a aquesta última qüestió, fonts properes al Govern asseguren que se’ls donarà sis mesos de termini, temps que podria resultar del tot insuficient a la vista de l’ocorregut en anteriors ocasions. Així en 2009, quan es va baixar de 15 kW a 10 kW la potència contractada amb dret a tarifa, la qual cosa va afectar solament a uns 600.000 clients (especialment, comerç i petita indústria), es va aprovar un termini d’adaptació d’un any que va haver d’ampliar-se en diverses ocasions davant les dificultats dels afectats per signar contractes de subministrament al mercat lliure o per les dificultats per entendre un sistema tan complicat. Encara en l’actualitat, alguns d’aquells clients segueixen a tarifa, malgrat les fortes penalitzacions que suposava no realitzar el traspàs obligatori.

En aquesta ocasió, la gran novetat està en què l’expulsió de la TUR afectarà als consumidors domèstics que, fins ara, s’havien salvat, i en l’elevat del nombre d’afectats.

Entrada en vigor

Encara que la data és una incògnita, tot apunta al fet que no s’aprovarà l’1 de gener, ja que la subhasta Cesur que determinarà el preu de l’electricitat per al subministrament d’últim recurs del primer trimestre de l’any està fixada per al proper dia 21. I, de moment, el ministeri no ha anunciat cap canvi.

El Govern justifica la desaparició parcial de la tarifa en què és una exigència de la UE. A més, considera que d’aquesta manera es lliura d’un problema: l’haver d’anunciar cada trimestre les revisions d’una tarifa que, sense fixar-les ell, sinó la citada Cesur, li suposa un cost polític.

SEDNA i la Contactació Energètica

Des de l’aparició del lliure mercat elèctric, SEDNA Engineering & Energy gestiona les negociacions i contractacions dels seus clients, permetent-los assegurar-se d’obtenir el millor preu de l’energia en les seves contractacions.

Per a això, SEDNA realitza compres agregades d’energia, de forma periòdica. Així doncs, els clients no tan solament saben que obtenen el millor preu, sinó que a més no han de preocupar-se d’això, ja que els Gestors Energètics de SEDNA s’encarreguen de tota la gestió i negociació amb els diferents actors.

D’aquesta forma, i sense diferències, SEDNA gestiona i gestionarà, tots els consumidors que s’acullin a lliure mercat, donis del particular domèstic, fins a la gran indústria, hotel, comerç, etc.

Fonts: Cinco Días, EuropaPress

Write a comment