Es Suspenen les Penalitzacions del Consum

2

Posted on : 23-01-2013 | By : Xavier

Industria Suspen les penalitzacions sobre el consum elèctric per peatjes progresius

El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha decidit suspendre l’aplicació dels nous peatges de la llum amb recàrrecs progressius després de les crítiques rebudes des de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE) i altres àmbits, si ben no renuncia a la mesura i estudia la seva aplicació amb un altre mètode, va anunciar el titular del departament, José Manuel Soria.

“La CNE va fer una anàlisi molt crítica d’aquesta ordre ministerial, que hem considerat juntament amb les crítiques rebudes, i en aquests moments el Ministeri no s’està plantejant la progressivitat amb aquest mètode, però quan tinguem un nou mètode s’anunciarà”, va afirmar Soria en el ‘Fòrum de Cinc Dies’.

El ministre també va ratificar la “intenció” de no “alterar” la part regulada de la tarifa elèctrica en les properes revisions, de manera que l’evolució del rebut de la llum depengui exclusivament de les subhastes entre comercializadoras d’últim recurs. “El que pugi o baixi la llum serà el que diguin els mercats”, va assenyalar.

D’altra banda, Soria va reconèixer que en 2012 hi haurà 3.500 milions d’euros “addicionals” als 1.500 milions de l’objectiu inicial per a l’exercici, de manera que el deute elèctric de l’any rondarà els 5.000 milions. Si no s’haguessin pres les mesures ja aprovades, el desfasament hauria estat de “8.000 o 9.000 milions”, va dir.

El desfasament de l’any s’ha a causa d’una menor demanda, a una desviació d’1.200 milions en la previsió de cosines al règim especial i al fet que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) no han assumit 1.800 milions dels costos extrapeninsulars.

“La prioritat és el dèficit públic i això (assumir les extrapeninsulars) l’hagués agreujat i hagués danyat la qualitat i confiança en l’economia”, per la qual cosa el Govern va haver de deixar aquesta partida en la tarifa elèctrica, va indicar, abans d’assenyalar que “no es va triar entre el bé i el millor, sinó entre el dolent i el pitjor”.

Per evitar que segueixi apareixent dèficit de tarifa en el futur, el ministre va explicar que els plans del seu departament passen per la “transformació de determinats aspectes regulatoris” relacionats amb la generació, el transport, la distribució, els pagaments per capacitat, el cost extrapeninsular i amb la incorporació del balanç net i la generació distribuïda.

En tot cas, va considerar que en el sistema elèctric hi ha una “bona notícia”, que és la millora en les perspectives de finançament del deute del sector. “S’han obert finestres d’oportunitat que han facilitat la titulització, i la tendència va a ser un increment en la probabilitat d’anar titulitzant el dèficit de tarifa”, va assenyalar.

PEDAGOGIA DE COSTOS

El ministre va assegurar a més que és necessària una “pedagogia entre els consumidors” perquè sàpiguen que “darrere de cada tecnologia hi ha uns costos que incideixen en el rebut de la llum”. Els usuaris es van a decantar sempre per les tecnologies més ‘verdes’, però el seu criteri podria canviar “quan sàpiguen el cost de l’energia”, va argumentar.

Soria va explicar a més que no hi ha un calendari tancat sobre les possibles modificacions de la Llei d’Hidrocarburs per millorar la competència en el sector dels carburants.

La no aplicació de la tarifa progressiva de llum impedirà al sistema elèctric ingressar 280 milions

La decisió del Govern de no aprovar de moment el nou peatge progressiu en la tarifa de la llum impedirà al sistema elèctric ingressar 280 milions d’euros addicionals en 2013 i, amb això, reduir el dèficit de tarifa.

Aquesta xifra apareix recollida en la proposta de revisió de peatges elèctrics remesa pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a mitjan desembre a la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), l’aprovació de la qual tampoc ha arribat a produir-se.

En aquella proposta, Indústria confiava a aconseguir un dèficit de tarifa zero en 2013 gràcies tant a aquests peatges progressius com a uns ingressos per valor de 5.700 milions procedents dels nous impostos elèctrics, les subhastes de CO2 i una anotació extraordinària sense detallar per valor de 2.270 milions.

El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, després de l’anunci de la no aprovació, ha indicat que el seu departament busca fórmules per millorar l’eficiència en el consum i no renuncia a aplicar una mesura similar a la dels peatges progressius, però amb mètode diferent. La fórmula a la qual s’ha renunciat penalitza el consum quan se superava en un 10% la mitjana.

“La CNE va fer una anàlisi molt crítica d’aquesta ordre ministerial, que hem considerat juntament amb les crítiques rebudes, i en aquests moments el Ministeri no s’està plantejant la progressivitat amb aquest mètode, però quan tinguem un nou mètode s’anunciarà”, ha assegurat Soria.

Font: EuropaPress

Traducció: SEDNA

Comments posted (2)

Lo he leído

entero y he de decir que me ha

entusiasmado. Gran trabajo.

Good post. I learn something totally new and challenging on sites.
It’s always useful to read through content from other authors and use
a little something from their web sites.

Write a comment